neděle 2. října 2016

PUMPKIN PIE


Začal podzim, což znamená opadané listí, déšť, zima, ale hlavně, dýně! Konečně nastalo období, kdy si můžete vydlabat dýni a nikdo se na vás nebude koukat špatně. Potom si z těch zbytků, no zbytků, z toho vnitřku udělat koláče, muffiny a jiné dobroty. Nebo to prostě můžete hodit na hromadu aby vám přes rok nějaká ta dýnička vyrostla :-)



Zvolila jsem si tu jinou variantu, a to upéct koláč. O víkendu už jsem dlabala první dýni za letošní rok a jelikož byla hodně velká, a to třikrát tak velká jako moje hlava, tak z toho bylo hodně 'zbytků'. Jen tak jsem prohodila, že bychom mohli upéct koláč, když toho máme tolik. Nikdy jsem dýňový koláč nejedla. Babička řekla, proč ne, třeba to bude mňamka. Mamka nám našla nějaké recepty, smíchaly jsme je dohromady (stejně jsme to udělaly jinak:-d) a s naším receptem se s vámi podělím.

Je to vážně lehké, těsto je jako základ na mřížkový koláč. Pekla jsem to tedy s babičkou, mamka moc nepeče a stejně si myslím, že hrála nějakou hru na iPadu :-) 


Koláčové těsto:

 - 250 gramů mouky (150 gramů polohrubé & 100 gramů žitné)
 - špetka soli, nebo dvě
 - postrouhaná citrónová kůra z půlky citronu 
 - 125 gramů másla
 - 1 vejce
 - 3 polévkové lžíce třtinového cukru

Všechny suché ingredience smícháme v míse dohromady. Přidáme vajíčko a na plátky nakrájené máslo. Celé těsto prohněteme rukama, jinak by to nešlo. Děláme to do té doby než se to všechno nespojí. Nakonec přidáme ještě jednu lžíci cukru, jelikož to bude málo sladké. Na pracovní desce necháme těsto odpočinout, trošku vychladnout a jdeme pozorovat co dělá babička s náplňí :-) 


Koláčová náplň:

 - vnitřek dýně, jsou to jen takové ty bílé okraje, nejlepší je Hokkaidó, jenže my jsme měly jen tu normální, tak jsme to udělaly z ní, žádná tragédie, myslím že to bylo asi 500 gramů
 - 3 lžíce medu
 - šťáva z půlky citronu
 - 2 lžíce skořice
 - 2 lžíce třtinového cukru


Připravíme si hrnec, zapneme plotnu. Nejdříve dáme vodu do hrnce pak přidáme na kostičky nakrájenou dýni. Necháme podusit aby tam nebylo tolik vody. Postupně pak přidáme med, citron, skořici a nakonec cukr. Vaříme do té doby dokud to nezhoustne a neztmavne. Po uvaření necháme zchladnout. 



Připravenou koláčovou formou přikryjeme pečícím papírem, který nakonec vymažeme máslem. Vložíme těsto, Na okrajích necháme silnější vrstvu a dolejšek několikrát propíchneme vidličkou, aby se nám těsto nezvedlo. Jeli už náplň vychladlá, nalejeme ji do formy s připraveným těstem. 

Pečeme při 180°C zhruba 30 minut, dokud neuvidíme že těsto na okrajích hnědne.

Po vychladnutí můžeme koláč ozdobit vlašskými ořechy a podávat! :-)
Dejte si chutnat, zabere to asi hodinku, nejdéle trvá než se uvaří ta náplň! ♥ 

Halloween se blíží, tak ať máte co mlsat!
Vaše, Kačka :-*

2 komentáře:

  1. Hned si udělám ten pumpkin pie��Jeziis jak ja miluju tvuj blog:)a chtela bych se te zeptat kde upravujes fotky na instagramu?dekuju moc za odpoved❤️Ses skvela!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. verunko!♥ dlouho jsem o tobe neslysela♥ mas se dobre? ♥
      udelej! neni to nic tezkeho, jsi sikulka, urcite to zvladnes levou zadni :-) :-*
      dekuju! moc si toho vazim♥♥
      normalne na VSCO, jednodussi aplikaci neznam :-d

      Vymazat